Spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Door Nicolien Straathof

11 april heb ik de eerste stappen gezet in de wereld van ‘zelfstandig ondernemen’. Ik noemde het toen natuurlijk nog geen ondernemen want dat klinkt zo volwassen. Ik beschouw mezelf met mijn 20 jaar werkervaring nog altijd als een groentje die veel te leren heeft. Daarom wil ik het proces wat ik doorloop met jullie delen.

In mijn leven, zowel werk als privé, heb ik regelmatig te horen gekregen dat ik voor mezelf zou moeten beginnen. De mensen die me dat advies gaven, deden dat vaak bij het zien en ervaren van mijn enthousiasme en passie die ik heb als ik de dingen doe. Ik hou van een discussie met een collega op zoek naar oplossingen, ik krijg energie als ik iemand hulp kan bieden bij zijn of haar ontwikkeling en daarnaast ben ik dol op het bereiden van lekkere hapjes of het verzorgen van feestjes en diners. Maar het begint altijd met mijn enthousiasme en vervolgens zet ik, vanuit mijn intuïtie, de eerste stappen. Dat heb ik nu ook gedaan, als het gaat om ‘zelfstandig ondernemen’. De eerste gedachten ontstonden tijdens een goed gesprek met een oud-collega. Daarna heb ik dit voorzichtig gedeeld met mensen om me heen. Voor mij stond als een paal boven water: ik ga dit avontuur aan, maar niet alleen. En laat die oud-collega nu net met dezelfde gedachten bezig zijn. Toen die eerste stappen waren gezet, werd het me duidelijk dat ik niet meer terug kon. Het vlammetje in mij was aangewakkerd tot een flink kampvuur. Ook nu laat ik me voornamelijk leiden door mijn intuïtie maar juist nu realiseer ik me ook dat een stukje theoretische kennis, over de te zetten stappen, voor mij onontbeerlijk is. Dus dan is internet een bodemloze put met enorm veel zin en onzin over geslaagd ondernemen. Best prettig als je weet dat ik ook erg houd van praktisch bezig zijn. Online cursussen, blogs, sites van collega’s waren de inspiratie en kennis die ik nodig had om het plan concreter te maken. Daarnaast heb ik heel veel gesproken over onze ideeën en vooral ook actie ondernomen, gewoon doen. Ontwerpen van onze huisstijl en een website bouwen, ook weer vanuit mijn intuïtie en gevoed door de kennis die ik inmiddels over dit onderwerp heb geleerd. Maar het meeste leer ik van de spiegel die ik mezelf steeds voor houd. Daarin zie ik zelf of hoor ik van anderen wat het resultaat is van mijn acties. Zelfreflectie en 360 graden feedback, het is niet voor niets een van de pijlers waarop onze aanpak is gebaseerd.

Dit bericht is geplaatst in Blog . Bookmark de link .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *